Tanger!
Buitenbeentje van Marokko. Je zit meteen midden in de romantiek van deze oeroude havenstad, vol met onstuimige geschiedenis en internationale intriges.
Ligging
Tanger is ontstaan op een strategisch punt op de Noordkust van Afrika. Bij helder weer is het Europese vasteland zichtbaar. Vanaf Cape Spartel, net buiten de stad, ontwaar je soms een streep in het water, waar de Middellandse Zee overgaat in Atlantische Oceaan.
De mythologische alleskunner Hercules zou hier door de bergketen een opening hebben geforceerd naar de Oceaan, met de straat van Gibraltar als resultaat.
Spionnen, smokkelaars en schrijvers
De benaming en de bewoners van de stad zijn van oorsprong Berbers. Tanger ligt aan een baai die altijd goed bereikbaar is, behalve bij oostenwind. Sinds haar ontstaan, zo’n 2500 jaar geleden, werd de havenplaats door menigeen begeerd. De stad zag vele volksstammen komen en gaan: Phoeniciërs, Romeinen, Byzantijnen, Omayyaden, Portugezen, Engelsen, Marokkanen, en Spanjaarden.
En van 1923 -1956 stond het onder internationaal westers bewind. Letterlijk en figuurlijk varend onder een eigen vlag, ontpopte Tanger zich in deze jaren tot een broeinest van spionnen, smokkelaars en schrijvers. Met langszij de gokkers, wapenhandelaren en drugsbaronnen.
Op het kerkhof van St. Andrew Church ligt de, vermeende, Engelse spion Don Kimfull. Deze cocaïnedealer streek na enkele omzwervingen door Europa, in Tanger neer en opende daar in 1937 Dean’s Bar. Hij werd in de Tweede Wereldoorlog door de Britse Inlichtingendienst mogelijk gerecruteerd. Althans zo gaat het gerucht.
St. Andrew’s Church met -nog steeds- de Schotse vlag.
Terwijl smokkelaars elkaar ontmoetten in café Hafa, zat William S. Burroughs te pennen in een bovenkamertje van de Tanger Inn. In datzelfde roemruchte tijdperk kwam de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri – die tot zijn 20e analfabeet was – door honger gedreven, vanuit het Rifgebergte naar de stad. Zijn beroemdste boek (Hongerjaren) zou door Paul Bowles worden vertaald. De twee raakten later gebrouilleerd. Choukri voelde zich meer aangetrokken tot de Franse schrijver Jean Genet, met wie hij een levenslange vriendschap onderhield.
Het recht op onafhankelijkheid
Bij een bezoek aan Tanger in 1947 hield koning Mohamed V op 9 april een historische toespraak waarin hij het recht op onafhankelijkheid voor Marokko benadrukte. Het zou nog tot 1956 duren voordat Marokko daadwerkelijk, en met steun van Amerika, zelfstandig werd. Tanger herbergt tot op de dag van vandaag de beroemde American Legation: het eerste stukje Amerikaans staatsbezit buiten Amerika. De sultan schonk deze legatie in 1821 aan de VS ter bekrachtiging van de vriendschapsband die hecht was sinds de 18e eeuw toen Marokko als eerste land de onafhankelijkheid van Amerika erkende.
De huidige koning, Mohamed VI heeft de ambitie om van Tanger een grote, internationale overslaghaven te maken, en er ook een marina bij aan te leggen. In 2015 kreeg de stad een grote financiële injectie om deze plannen te realiseren. Tanger sprankelt. Mis haar niet, reis er met Het Vliegende Nijlpaard heen voordat het te laat is……